Rusko rozsáhle zaútočilo na ukrajinskou infrastrukturu, poškodilo elektrárny

Rusko v noci na dnešek masivně zaútočilo na ukrajinskou infrastrukturu, podle Kyjeva vyslalo na ukrajinské území více než 50 střel a dronů. Ruské síly zasáhly cíle v sedmi ukrajinských oblastech a vážně narušily energetický sektor; mimo jiné poškodily tři ukrajinské elektrárny a poničily domy a železniční síť, uvedly ukrajinské úřady. Ruské ministerstvo obrany později uvedlo, že šlo o odvetu za ukrajinské útoky na ruská energetická zařízení.

Rusko rozsáhle zaútočilo na ukrajinskou infrastrukturu, poškodilo elektrárny

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v prohlášení na platformě Telegram podotkl, že Rusko spustilo rozsáhlý útok v den, kdy si Ukrajina podobně jako další evropské země včetně Česka připomíná Den vítězství a konec druhé světové války. "Přes 50 střel a více než 20 dronů," uvedl ukrajinský prezident.

Ukrajinské letectvo následně upřesnilo, že Rusko v noci na dnešek zaútočilo 55 střelami včetně hypersonické rakety Kinžal, dvou balistických raket Iskander-M a čtyř střel Kalibr. Vyslalo také 21 bezpilotních letounů. Ukrajinské protivzdušné obraně se podle jejího sdělení podařilo sestřelit 59 vzdušných cílů - 39 střel a 20 dronů.

To potvrdilo i ruské ministerstvo obrany. "Ruské ozbrojené síly v odpovědi na pokusy kyjevského režimu poškodit ruská energetická zařízení dnes ráno spustily hromadný útok s naváděnými střelami dlouhého doletu, systémem Kinžal i bezpilotními letouny," píše se ve sdělení ministerstva. Cílem podle něj byly ukrajinské vojenské a průmyslové podniky a energetická zařízení, napsala agentura Interfax.

Ruskojazyčný server BBC připomíná, že ruská armáda začala s masivními údery na ukrajinskou energetickou infrastrukturu na podzim 2022, půl roku po svém vpádu na Ukrajinu. Současnou vlnu útoků Rusko zahájilo letos v březnu, podle ukrajinských úřadů byl dnešní útok pátý podobný od 22. března. Ukrajina na ruské ropné rafinerie a skladiště cílí od letošní zimy.

"Další mimořádně těžká noc pro ukrajinský energetický sektor. Nepřítel ostřeloval tři naše tepelné elektrárny, zařízení byla vážně poškozena. Energetici v současné době pracují na odstranění následků útoku," uvedl na telegramu provozovatel těchto zařízení, společnost DTEK.

Za posledního půldruhého měsíce jde podle firmy DTEK už o pátý rozsáhlý útok na její energetická zařízení. Firma neupřesnila, jaké elektrárny se staly terčem ruských útoků v noci na dnešek. Podle ruskojazyčného serveru BBC je mezi nimi i největší Dobrotvirská elektrárna v západoukrajinské Lvovské oblasti a Ladyžynská elektrárna ve Vinnycké oblasti v centrální části Ukrajiny.

Ukrajinský ministr energetiky Herman Haluščenko předtím oznámil, že napadena byla zařízení na výrobu a přenos elektřiny v Poltavské, Kirovohradské, Záporožské, Lvovské, Ivano-Frankivské a Vinnycké oblasti.

Server RBK-Ukrajina předtím s odkazem na místní úřady i vojenské činitele uvedl, že výbuchy se ozývaly v Kyjevě, ve Lvovské a Ivano-Frankivské oblasti na západě země a rovněž v Charkovské, Poltavské a Záporožské oblasti. Místní úřady hlásí nižší počty zraněných.

Poplach byl podle deníku Ukrajinska pravda v noci vyhlášen ve všech ukrajinských oblastech. Ukrajinské letectvo uvedlo, že řada Ruskem vypuštěných střel s plochou dráhou letu nad ukrajinským územím měnila směr.

Súvisiace články

MAAE: Loni bylo hlášeno 168 případů krádeže nebo ztráty radioaktivního materiálu

Loni bylo ve světě zaznamenáno 168 případů krádeže nebo ztráty radioaktivního materiálu. Informovala o tom dnes podle agentury DPA…

Od 1. září se výrazně sníží tzv. kotlíkové dotace pro domácnosti, oznámilo MŽP

Od 1. září, kdy začíná platit zákaz používání kotlů první a druhé emisní třídy, se sníží takzvané kotlíkové dotace až o desítky ti…

Pražské energetice loni klesl čistý zisk o 217 milionů na 3,12 miliardy Kč

Skupina Pražská energetika (PRE) loni snížila svůj čistý zisk na 3,12 miliardy korun, což je meziročně o 217 milionů korun méně. H…

O prodloužení výjimky pro rtuť pro elektrárnu Počerady rozhodne ministerstvo

Nevládní organizace a spolky se odvolaly proti prodloužení emisní výjimky pro rtuť pro uhelnou elektrárnu Počerady na Lounsku. Roz…

Obce na trase horkovodu z Dukovan do Brna stavbu podle Tepláren Brno podporují

Obce na trase plánovaného horkovodu z Dukovan do Brna plán podporují, uvedla firma Teplárny Brno poté, co její zástupci dokončili…

Kalendár akcií

XXXIII. Seminář energetiků

20. 05. 2024 09:00 - 22. 05. 2024 18:00
hotel Harmonie Luhačovice

Konference Bioplyn a legislativa 2024

28. 05. 2024 18:00 - 18:00
Vyškov, hotel Alvet
Dne 28. května 2024 se uskuteční již tradiční jarní akce CZ Biom věnovaná tématům z oblasti bioplynu, biometanu a bioodpadů. Letos se setkáme v Hotelu...

ČESKO-SLOVENSKÉ ENERGETICKÉ FÓRUM

05. 06. 2024 11:00 - 06. 06. 2024 19:00
Karlovy Vary
Platforma Česko-slovenské energetické fórum společně s významnými českými a slovenskými energetickými společnostmi pořádá v roce 2024 již šestý ročník...

KONFERENCE ENERGETIKA 2024: DEKARBONIZACE – MÉNĚ RISKU, VÍCE ZISKU!

18. 09. 2024 09:00 - 19. 09. 2024 17:00
Brno, hotel Passage
Každoroční konference Energetika je unikátní otevřenou diskuzní platformou pro směřování energetiky. Na jednom místě propojuje energetické vize, techn...

ENERGY-HUB je moderná nezávislá platforma pre priebežné zdieľanie spravodajstva a analytických článkov z energetického sektora. V rámci nášho portfólia ponúkame monitoring českej, slovenskej aj zahraničnej tlače.

82985
Počet publikovaných noviniek
2092
Počet publikovaných akcií
1050
Počet publikovaných článkov
ENERGY-HUB využívá spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom.
Prepis, šírenie alebo ďalšie sprístupňovanie akéhokoľvek obsahu alebo jeho časti verejnosti je bez predchádzajúceho súhlasu výslovne zakázané.
Drtinova 557/10, 150 00 Praha 5, Česká republika